Oscar Chalupsky Surfski Clinic i Göteborg

I onsdags gästade surfskilegenden Oscar Chalupsky Göteborg och höll en clinic i paddling. Jag själv kunde tyvärr inte vara där och jag kommer dessutom träffa Oscar på Tjäröfestivalen nu till helgen. Anders Karlsson som är återförsäljare av Epics surfskis och kajaker hade ordnat ett mycket trevligt arrangemang med både teori, paddling och grillning. På allt surr och snack efter clinicen så verkar alla vara nöjda och ha fått mycket att tänka på. Emma Nilsson som blev svensk mästare i söndags var bland annat där. Hon har sammanfattat delar av teoridelen och delat med sig av Oscars tips om paddelteknikövningar. Stort tack Emma! Anders Ohlsson var också där och har fotat. Stort tack Anders!

20120831-063126.jpg
Oscar Chalupsky

20120831-063341.jpg

Övningar i paddelteknik, enligt Oscar Chalupsky:

Tänk på: Paddeldraget slutar vid knät! Därefter lyfts paddeln enkelt upp genom att underarmen lyfts mot överarmen (exit). Kraften hämtas från benen. Håll emot och skjut ifrån med hjälp av fotstödet. Vikten läggs på hälarna (inte trampdynorna).

Isättning
1. Paddelisättning en arm. Utgångsposition (default) och rotera så armbåge nuddar knät. Släpp främre armen från paddeln och använd ”spjutmetoden” för att kasta ner (stöta) paddeln i vattnet, längs sidan på skin. Inget plask och plums skall synas/höras.
2. Paddelisättning två armar. Som 1 fast med båda armar. Tänk på: Paddeln skall löpa parallellt med bröstet.

Rotation
3. Paddeln mot bröstet: Utgångsposition, dock där paddelskaftet ligger an mot bröstet. Armbågarna nedåt. Paddla och se till att skaftet ligger an mot bröstet hela tiden.
4. Paddeln en bit från bröstet: Samma som 3 fast flytta ut paddeln ca två dm från bröstet. Paddla och se till att paddeln är parallell med bröstet hela tiden.
5. Paddla med armbågarna nedåt, se till att armbåge nuddar knät (på samma sida) i varje paddeltag

Paddeldraget/hämta kraft.
6. Paddla på en sida endast. Sätt i och fokusera på att knät skjuter ifrån och ligger dikt an mot sits/bulb i ytterläget. Underarmen skall vara rak. För paddeln tillbaka med ”brace” tag.
7. Paddla på endast en sida. Sätt i och titta på övre armens hand (kolla på klockan). Under paddeldraget skall avståndet till handen vara det samma. Underarmen skall vara rak. För paddeln tillbaka med ”brace” tag.
8. Paddla på endast en sida. Fokusera på att axel/skuldra skall dra paddeln tillbaka till knät. Underarm skall vara rak. För paddeln tillbaka med ”brace” tag.
Easy-peacy! Nu är det bara att sätta ihop allt till det perfekta paddeldraget.

20120831-063450.jpg

20120831-063516.jpg

20120831-063542.jpg

20120831-063607.jpg

20120831-063633.jpg

20120831-063654.jpg

20120831-063714.jpg

One thought on “Oscar Chalupsky Surfski Clinic i Göteborg

Leave a Reply