Den överlägset mest populära och största sporten världen över är fotboll. Kanske beror det på att det inte krävs särskilt mycket för att utföra den. Det enda som egentligen behövs är någonstans att spela, en boll samt två mål. Det innebär att de allra flesta människor världen över har råd att ägna sig åt sporten vilket kanske inte är fallet när det kommer till andra sporter så som till exempel ishockey eller rugby. Men det är även så att de flesta länder har ett klimat som tillåter att man kan spela fotboll. Ett viktigt undantag är dock USA, där är inte fotboll den största sporten utan man ägnar sig främst åt inhemska sporter så som baseball och amerikansk fotboll.

Fotboll är sport som utövas inom lag. I korthet går det egentligen ut på att få in bollen i motståndarens mål, men denna möjlighet begränsas av de regler som måste följas. Precis som namnet på sporten antyder så måste man främst använda sig av fötterna när man spelar. Detta gäller för alla spelare förutom målvakten som får använda hela kroppen inom målområdet, dock inte utanför.

Sverige har inte haft en särskilt stor framgång inom just fotboll, den största bedriften är ett VM-silver. Det kan bero på att Sverige är ett land med relativt få invånare, men det kan även bero på de långa vintrarna som gör att det under stora delar av året finns begränsade möjligheter att utöva sporten. Om man jämför med ishockey så är vi till exempel världsledande inom just den idrotten. Trots detta så räknas fotboll som Sveriges nationalsport och det finns väldigt många klubbar i landet och intresset för sporten är stort.