Sport kan variera väldigt mycket i sin grad av seriositet. Väldigt många ägnar sig åt sport på en lustfylld hobbynivå medan andra satsar fullt ut och lever på sitt sportutövande. Att vara en duktig idrottsman innebär ofta att man tjänar enormt mycket pengar. Man brukar säga att sport som innefattar att utövarna tjänar pengar på det är professionellt utövande, medan den sport som utförs på en hobbynivå är amatörutövande.

Men det är inte alla som utövar sport själv, många nöjer sig med att vara åskådare. När det kommer till sport på professionell nivå är det dessa åskådare som utgör huvudparten av de deltagande. Att vara åskådare till sport är en stor och viktig del av sporten och det är åskådarna som ser till så att sportens popularitet lever och frodas. Från början var det endast amatörer som fick delta inom de olympiska spelen men sedan 1970-talet är det professionella atleter som tävlar.

Att hålla på med sport på en professionell nivå innebär ofta att man pressar sin kropp till det allra yttersta. Målet är att nå toppen av sin fysiska förmåga. Professionella atleter tillhör de mest vältränade människorna på jorden.