Skidåkare som tävlar i storslalom.

Vart fjärde år möts de absolut bästa vintersportarna i världen, för att tävla om vem som är bäst av dem alla. Nu i februari 2018 är det ännu en gång dags för de olympiska vinterspelen, eller vinter-OS som man säger i folkmun. Detta år kommer evenemanget hållas i Pyeongchang i Sydkorea. När man tänker på vintersport kanske man först och främst tänker på sporter som skidåkning och skridskor, men det finns så mycket mer än så. 2018 kommer det i de olympiska vinterspelen att tävlas i hela 102 grenar, i 15 olika sporter. Förutom de mest välkända sporterna, som skidåkning och ishockey, handlar det bland annat om mer udda sporter som bob, rodel och curling. För att en sport ska få bli en vinterolympisk gren krävs det att den utövas på is och/eller snö, plus att sporten praktiseras i organiserad form i tre eller fler av de fem bebodda världsdelarna.

Sverige i OS

Sedan starten 1924 har Sverige deltagit i varje vinter-OS som arrangerats. Vi har också lyckats med bedriften att ta medalj i varenda vinter-OS. Den bästa vinterolympiaden, sett till antalet svenska medaljer, var den som Pyeongchang i Sydkorea.gick i ryska Sotji år 2014. Då lyckades Sverige kamma hem hela 15 medaljer, varav hela 11 medaljer i längdskidåkning. Väger man in valören på medaljerna så var dock vinter-OS 1948 vårt mest framgångsrika. Den svenska OS-truppen 2018 består av hela 110 idrottare, vilket är den största svenska truppen i modern tid. Sveriges målsättning är att truppen denna gång ska ro hem 8 medaljer. Ett av de största svenska medaljhoppen är Sandra Näslund från Kramfors. Hon tävlar i skicross och har dominerat världscupen under säsongen. Ett annat hopp är herrarnas curlinglandslag, Lag Edin, som vann brons i förra vinter-OS och har goda chanser att knipa en ny medalj denna gång. Damernas curlinglag har tre raka pallplatser bakom sig, och har goda chanser till ny medalj. Ett medaljhopp som sticker ut är Jennie–Lee Burmansson som tävlar i slopestyle. Med sina 15 år kommer hon att bli den yngsta deltagaren som Sverige någonsin skickat till ett vinter-OS.

Resa till vinter-OS

Att resa till Sydkorea och se de olympiska vinterspelen på plats är en dröm för många. Man behöver egentligen inte vara särskilt sportintresserad – att bevittna ett OS på plats är ändå garanterat ett minne för livet. Så varför inte överraska din bästa kompis eller partner (eller kanske en ny bekantskap som du träffat på match.com) med ett par flygbiljetter till huvudstaden Seoul? Det finns det många större flygbolag som flyger dit, bland annat SAS, Air China och Finnair. Från Seoul är det cirka 18 mils vidare transport till Pyeongchang, där vinterspelen hålls. Det svåra är att hitta ett boende, men med lite tur går det att hitta hotellrum på någon av de större hotellbokningssajterna såsom hotels.com, booking.com eller expedia.com. Det kan också vara värt att undersöka möjligheterna att hyra ett privat boende på Airbnb. Men glöm inte att packa ner den svenska flaggan – våra olympiska idrottare lär behöva allt stöd de kan få!