Sporter av olika slag är ett tema som är populärt även inom dator- och tv-spelsvärlden. De mest kända spelen i Sverige är förmodligen FIFA och NHL som släpps i nya versioner varje år. Electronic Arts, som ger ut dessa båda, ligger även bakom spelserien Madden NFL som är väldigt stor i USA, men som inte särskilt många är intresserade av i Sverige då amerikansk fotboll knappast har fått något större fäste här ens i verkliga livet.

 

En annan typ av underhållning som kan liknas vid en slags kombination av sport och datorspel är laserdome som finns i Stockholm och även i vissa andra lite mindre städer. Där springer man runt på banor i två lag och skjuter på varandra med osynliga (infraröda) laserstrålar. Varje person bär dessutom en särskild väst med en mottagare som registrerar träffar. Datorspelens motsvarighet till detta finns det oändliga variationer av, där några av de mest kända är spel som Counter-Strike och Fortnite.

 

Wii Sports

Bortsett från fotbollsspelet FIFA och ishockeyspelet NHL finns det en mängd andra sportspel. En lite mer lekfull variant är Wii Sports som följde med som ett slags demospel till Nintendos spelkonsol Wii när den lanserades 2006. Den stora nyheten med Wii var nämligen den rörelsekänsliga handkontrollen. Tack vare den kunde man till exempel svinga armen i luften och sedan se sin spelkaraktär på tv-skärmen göra samma sak. Den så kallade wiimoten lade grunden till en helt ny spelmekanik och i minispelen som följde med Wii Sports demonstrerades detta ypperligt då man både kunde bowla, spela tennis, golf, baseboll eller boxas. Det gjorde spelet lättillgängligt för personer som aldrig hade spelat tv-spel förut, då de inte behövde lära sig använda en handkontroll med styrspakar och en massa knappar.

Rocket League

Rocket League är ett bra exempel på ett sportspel där man tagit en vanlig sport och tweakat den lite. I detta fall handlar det om fotboll fast där man styr raketdrivna bilar istället för människor. Med hjälp av bilarna ska man alltså försöka knuffa in bollen i motståndarens mål. Rocket League har blivit omåttligt populärt och spelet har numera en egen e-sportsliga.

Bilsport

Bilspel är något som aldrig tycks bli omodernt och det finns en rad olika spel i denna genre som har släppts genom åren, allt från rena simulatorer till mer lättsamma bilspel. För den som gillar realism finns det mycket att välja på. Bland annat rallyserien Dirt (före detta Colin McRae Rally) och spelserien F1 där man får köra Formel 1-lopp. Även här tänjs det en del på gränserna, eftersom det handlar om en virtuell värld, och det finns bilracingspel där bilarna är utrustade med vapen för att ställa till det för sina motståndare. En lite mer barnvänlig variant av denna genre är Nintendos klassiska Mario Kart.