Padel har de senaste åren blivit en snabbt växande sport. Bara under 2020 hade padelhallarna runt om i hela landet över en miljon bokningar. Och sportens popularitet ser ut att fortsätta växa. I det här inlägget får du veta mer om vad padel är för något.

Padelns historia

För att ta reda på vad padel är för något måste vi först gå igenom dess historia. Det var i slutet på 1960-talet som padeln uppfanns i den form vi känner den idag. Men innan dess har det funnits flera liknande sporter, man har bland annat spelat en liknande sport på kryssningsfartyg redan på 1920-talet. Padelns urfader heter Enrique Corcuera och var en framgångsrik Mekikansk affärsman som byggde en tennisbana i sin trädgård. Men något gick fel och tennisbanan var lite för liten för att man skulle kunna spela tennis på den, vilket ledde till att Enrique fick utveckla en helt ny sport där han tog det bästa från två världar. Från squashen tog han idén om att man får använda väggarna och från tennisen tog han idén med två planhalvor som avskiljes med ett nät.

Det krävdes dock en del utveckling av sporten men så småningom blev reglerna klara och Enrique började spela padel med sina vänner. En av hans vänner var den spanska prinsen Alfonso som tog med sig sporten till Spanien.

Padelns utrustning

Att padeln har inspirerats av två andra sporter är inte bara något som märks på spelplanen. Ett padelracket är kortare och dess yta är hårdare än vad ett tennisracket är. Du kan köpa ditt egna padelracket i butik, men om du är nybörjare på padel kan du oftast låna ett racket i din padelhall. Ett annat redskap som liknar det som finns i tennis, men som man anpassat något för padelsporten är bollen. Bollarna som används i tennis och padel liknar varandra och det funkar att använda en tennisboll om man är nybörjare. Det som främst skiljer sig åt mellan en tennisboll och en padelboll är att padelbollar har bättre studs i sig.

När det kommer till klädsel kan du egentligen klä dig lite hur du vill. Det viktigaste är att du ska känna dig bekväm att röra dig och att du har bra skor som tillåter rörelse.

Träna padel

Första gången många kommer i kontakt med padel är när de söker sig till närmsta padelbana för att testa på sporten eftersom det är så många som pratat gott om den. Många fastnar för sporten eftersom det är en sport som både är rolig, social men ger också en bra träning.

För att testa på padel krävs det egentligen inte särskilt mycket. Det enda du behöver göra är att boka in dig på en padelbana, ha åtminstone en kompis att tävla emot och ett par bra skor. Många padelbanor erbjuder lån av utrustning. Padel är en sport där man vanligtvis är två man per lag, men det går bra att öva med bara en person på andra sidan nätet. En anledning till varför padeln har blivit populär är för att alla kan utöva sporten. Ni kan vara elitidrottare eller några som vill börja med padel för att få lite mer motion. Ålder och hur pass vältränad man är spelar ingen roll.