Letar du efter en rolig och originell träningsform som inte kostar en förmögenhet? Parkour härstammar från Frankrike och kan kallas konsten att ta sig fram snabbt i urbana miljöer. Det gäller att hoppa, klättra och springa effektivt över eller runt hinder för att på så kort tid som möjligt ta sig från a till b. Parkourens rötter ligger till stor del i den franska militärens hinderbanor, men det finns även tydliga filosofiska kopplingar till kampformen Jeet Kune Do som utvecklades av Bruce Lee. Parkour tränas huvudsakligen utomhus utan skyddsutrustning då en av de filosofiska grunderna är att utövaren måste anpassa sig till omgivningen och inte tvärt om. Utövarna av parkour uppmanas att forcera hinder på sitt eget sätt, med sin egen stil. Man ska sträva efter att vara sig själv och inte någon annan. Målet är aldrig att en teknik ska se vacker ut, utövaren ska alltid sträva efter att ta sig förbi ett hinder så effektivt som möjligt.

Parkours fysiska fördelar

På det sättet man tränar, så blir också kroppen. Om du springer långt blir du bättre på att springa lång, om du lyfter tunga vikter blir du bättre på att lyfta tunga vikter. Om du vill bli bättre på parkour måste du träna parkour. Inga gymövningar i världen kommer att hjälpa dig om du inte är ute och kör på riktigt ibland. Utförd rätt kommer parkour att göra dig snabb, uthållig, explosiv och stark. Framförallt så kommer din relativa styrka sett till din kroppsvikt att öka vilket gör att du lätt kommer att kunna hoppa långt, lyfta dig själv och klättra snabbt. Detta kan ibland vara svårt att göra i stan då man måste respektera trafik och andra människor som är i rörelse. Detta problem löstes för utövare i Sundbyberg när en parkourpark öppnade i Rissne i september 2017, och fler lär vara på väg med tanke på hur mycket parkour eller free running ökat i popularitet de senaste åren. Om du inte har möjlighet att träna så mycket parkour ute som du skulle vilja kan du komplettera träningen med liknande gymträning. Fokusera på din egen kroppsvikt och explosiva rörelser, till exempel box jumps och snabba armhävningar.

Bygga en bana själv?

Precis som alla aktiviteter som sker utomhus och ibland på allmän plats måste man som utövare visa hänsyn mot de som finns i omgivningen. Precis som du inte får busköra med bil på allmän väg får du inte träna parkour på ett sätt som utsätter dina medmänniskor för risk. Ett bra sätt kan vara att bygga en egen bana i din egen trädgård, eller du kanske kan kontakta kommunen och fråga om du och dina kompisar får låna en yta, till exempel på ett industriområde? Om du bara är en aning händig kan du lätt bygga massor av bra hinder att hoppa och klättra över. Med enkla verktyg och lite tålamod kommer man långt. Om du vill ha hjälp på traven finns det massor av videor på Youtube och ritningar att ladda ned som visar dig hur du ska göra. Värt att tänka på är att denna utrustning oftast tar stor plats och kanske måste ligga kvar utomhus på nätterna, så en övervakningskamera för utomhusbruk kan vara en bra investering.