Hur kroppen reagerar under mensen kan variera stort från kvinna till kvinna. Vissa upplever knappt några besvär alls, medan andra drabbas av allt från humörsvängningar och svår mensvärk till uppblåst mage och trötthet – saker som gör att man sannolikt inte känner sig i toppform för att träna.

Forskning tyder dock på att det kan vara värt att pallra sig i väg till gymmet ändå under mensen. En studie genomfördes nämligen år 2016 av forskare vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet, med syfte att undersöka hur kvinnors menscykel påverkade deras träning (ett område som är mer eller mindre outforskat inom idrott och medicin). I studien deltog 59 kvinnor i åldrarna 18 till 35 år (varav vissa tog preventivmedel, andra inte), som utförde benstyrketräning under fyra månaders tid. Resultatet efter denna period visade att de kvinnor som utförde träningsprogrammet under de första två veckorna av menscykeln (det vill säga från mensens start fram till ägglossningen) fick större effekt av träningen än de som tränade under de två sista veckorna av cykeln. Om man vill ha störst effekt av sin styrketräning kan det med andra ord vara en bra idé att planera in några extrapass under mensen.

Trots fördelarna med att träna när man har mens är det dock något som många kvinnor undviker. Det finns flera anledningar till det – allt ifrån att mensvärken är för intensiv till att man är rädd för läckage. Det finns lyckligtvis en lösning på i alla fall det sistnämnda, nämligen menskoppen. Med en menskopp behöver man inte oroa sig för läckage alls, och så länge den är korrekt isatt känns den inte alls när man rör på sig. Oro över fläckar på gymshortsen ska med andra ord aldrig behöva hindra en från att träna när man har mens.