Löpning är en av världens största sporter som lockar både elitlöpare och motionärer till att ge sig ut och springa flera pass i veckan. Skälet till löpningens popularitet är att den inte kräver någon utrustning förutom ett par bekväma skor samt att det går att springa nästan var som helst. Andra sporter som till exempel segling, ishockey eller ridning kräver dyrbara inköp av utrustning och transport till särskilda lokaler, vilket gör att antalet utövare blir begränsat.

En av de största fördelarna med löpning är att det enda som krävs är att öppna dörren och börja springa, vilket gör att även den som är fullbokad med arbete och andra aktiviteter hinner med att löpträna. Många som börjar springa blir även intresserade av att springa snabbare och förbättra sina tider. Om du vill utvecklas inom löpning är det viktigt att ibland springa tuffare pass som intervallpass eller riktigt långa pass. Hårda pass är bra att springa tillsammans med andra och att gå med i en löparklubb gör att du snabbt blir bättre. Att vara medlem i en klubb innebär också att du ibland måste hjälpa till som funktionär på lopp vilket brukar vara riktigt kul. När du är funktionär gäller det att ha bekväma kläder och bra fickor där du kan förvara mobil och plånbok. Ett riktigt bra sätt att ha koll på sina nycklar är att ha dem runt halsen i ett nyckelband med tryck så att du alltid vet var du har dem. Varför inte be din klubb att beställa nyckelband med klubbens namn från Printer så att alla medlemmar har likadana?

Vad krävs för att bli en bra löpare?

För att nå världseliten inom löpning krävs det både talang och hård träning samt tillräckligt med tid för återhämtning mellan passen. De allra bästa löparna har rätt genetiska förutsättningar med en lätt kropp som även är tillräckligt stark för att undvika överbelastningsskador. Löpning är en sport med extremt stor konkurrens eftersom i stort sett alla länder i världen tränar löpning till skillnad från till exempel skidåkning eller konståkning.

Även de löpare som inte har den perfekta löparkroppen kan ändå nå riktigt bra resultat genom rätt typ av träning. För att bli en bra löpare krävs regelbunden träning under många års tid med successivt ökad belastning. Hur löpträningen ska se ut beror på vilken sträcka du satsar på och träningen skiljer sig åt för den som tävlar på 100 meter jämfört med maratonlöparen. Långdistanslöpare behöver springa många mil varje vecka och dessutom köra några snabba intervallpass. Elitlöpare springer ofta mellan 15 och 20 mil varje vecka och tränar även styrketräning och rörlighetsträning för att undvika skador. Även motionslöpare behöver lägga in både styrketräning och stretch för att undvika skador eftersom löpning belastar kroppen en hel del.