Inom alla sporter förekommer risken att skada sig, särskilt när man utövar sporten på elitnivå. Vissa sporter är mer skadedrabbade än andra, men inom samtliga sporter finns det också åtgärder man kan vidta för att skydda sig mot skador.

En av de mest skadedrabbade sporterna, sett till hur allvarliga skadorna blir, är ridning. Statistik visar att fler än tusen personer skadas allvarligt inom ridsporten varje år, och vanliga skador är till exempel hjärnskakningar, benbrott och krosskador. För att skydda sig bär ryttare självklart hjälm, och i vissa situationer är det också obligatoriskt att bära en säkerhetsväst (som bland annat ska skydda mot just krosskador).

Den sport vars utövare använder kanske mest skydd av alla är ishockey. Hockeyspelare bär mer eller mindre skydd från topp till tå, från hjälmen, axelskydden, handskarna och armbågsskydden ner till hockeybyxorna och benskydden. Det finns självklart en anledning (eller flera) till att hockeyspelare behöver alla dessa skydd. De är utsatta för slag från klubbor och skott från puckar, och kan dessutom behöva utstå våld från de andra spelarna i form av tacklingar.

Hockey är med andra ord en kontaktsport, precis som bandy, fotboll, basket och andra lagsporter, och i de flesta fall medför detta att spelarna bär någon form av skydd. Även i sporter där man inte har kontakt med andra utövare finns det dock skaderisk. Som tydliga exempel på detta kan nämnas konståkning och tennis – inom konståkning kan man falla och skada sig på isen, medan en tennisspelare kan träffas av bollen. Ändå bär varken tennisspelare eller konståkare någon skyddsutrustning – de får helt enkelt lita på sin skicklighet och på lite tur.

En åtgärd som är gemensam för alla sporter för att förebygga skador är återhämtning. Mellan varje träningspass måste man ge sin kropp tillräckligt med mat, vätska och sömn för att den ska kunna bygga upp sina krafter igen, så att man är redo att ge allt inför nästa träning. Om man inte ger kroppen en chans att återhämta sig finns risken att musklerna bryts ned istället, och att man blir bräckligare och tröttare – vilket naturligtvis ökar risken för skador. För att försäkra sig om att man sover skönt under återhämtningen, och på ett sätt som inte felbelastar kroppen på något sätt, kan man använda en Tempur-bäddmadrass. Den formar sig efter kroppen och ger stöd där det behövs, vilket betyder att man inte riskerar att träningen sinkas för att man vaknar med nackspärr eller ryggont.