Sport är ett av de ämnen som berör mest. På det sättet går det att jämföra den med politik, då i stort sett alla har en åsikt om vilket lag eller vilken spelare som är bäst. Som supporter är det ofta svårt att hålla sig objektiv och man anser att det lag man hejar på är bäst även om det skulle ligga sist från första till sista omgången. Stoltheten man har som supporter är svår att släppa och det har även sin charm när man ser en person stolt gå klädd i en Hoodie med tryck för ett lag som har ett tufft år och kanske förlorar match efter match.

Samtidigt är det ju det allt handlar om, att stötta sitt lag i med- och motgång. Det är enkelt att vara supporter till ett lag som ständigt ligger i topp och ofta vinner titlar, men skulle du fortfarande gå på matcherna och vara lojal om laget harvade i botten eller till och med ramlade ner en division? Skulle du fortfarande gå ut på stan i kläder med ditt favoritlags klubbemblem? Det är då kärleken till klubben verkligen sätts på prov!

[b]På vilka sätt kan man visa lojalitet mot sin klubb?[/b]

Det finns många sätt att visa att man är lojal mot en klubb och nedan tänkte jag lista ett par av dem.

Gå på matcher. Det vanligaste är att man går på lagets matcher, under förutsättning att man bor inom ett rimligt avstånd och har de ekonomiska förutsättningarna.

Bli medlem.Det finns ju supportrar som flyttat på rund av jobb eller kärlek och därför inte har möjlighet att se matcherna på plats så ofta. Då kan man alltid visa sin lojalitet genom att bli medlem i klubben. Det kostar oftast bara någon hundralapp och man får då ofta även rösträtt gällande frågor som rör klubben.

  • Bli sponsor till ditt lag. Har du ett företag och är en stor supporter av ett lag så kan du välja att bli sponsor. Detta är ofta en win-win för dig då du dels sponsrar klubben i ditt hjärta och samtidigt får ditt företagsnamn exponerat på ett bra sätt. Det kan i sin tur leda till nya kontakter och fler kunder.

Köp supporterprylar. En sann supporter bör ha någon form av pryl som bevis på vilket lag som gäller. Här finns det, beroende på klubb, ett oändligt utbud av kläder och andra prylar man kan köpa. Om man bor på annan ort brukar det vara populärt att ha en kaffekopp med klubbemblemet som man stolt kan visa upp i fikarummet, i synnerhet efter en vinst. Det finns även klistermärken till bilen, sängkläder, flaggor, badlakan och här skulle jag kunna fortsätta hur länge som helst.

Givetvis är det inget tvång att göra något av ovanstående för att kunna kalla sig en lojal supporter. Huvudsaken är att man innerst inne vet vilken klubb ens hjärta tillhör.